Självlysande kläder kan bli en realitet i en nära framtid

De flesta har säkert upplevt på klubb eller annan tillställning när det lyser lampor med ultraviolett ljus vilket resulterar i att det vita på ens kläder lyser i mörkret, vilket är både häftigt och roligt. Nu har forskare lyckats få fram en silkesmask som spinner silke i färg, och som lyser när man riktar ultraviolett ljus på silket. Här kan du se ett exempel på det självlysande silket. Tillsammans med sexiga kläder spås de själv lysande kläderna bli en av de hetare trenderna om det blir en realitet av dem. Sexiga kläder som förövrigt hittas med fördel hos Majsans.com.

Forskarna har tagit ett protein som normalt sätt finns i så kallade discosoma-koraller, vilken har en röd egenskap, och gett den till silkesmaskarna. Genom att kombinera dessa egenskaper från självlysande maneter och koraller har man uppnått ett enastående resultat. Genmanipulation av detta slag har gjorts många gånger tidigare där man bland annat försökt kombinera spindlars dna med silkesmaskarnas arvsmassa, men ej fått något betydande resultat.

Även om de röda, gröna och gula färgerna från havets djur ännu inte är starka nog att synas i vanligt dagsljus, samt att silket inte håller samma slitstarka egenskaper som vanligt silke än, behöver det inte dröja länge förrän forskarna nått dit. Att bära självlysande kläder är något som vi endast tidigare har sett på film och då har det antingen varit riggat med belysning eller dataanimerat, men snart kan det kanske bli en ny trend för allmänheten.